woensdag 16 januari 2019


Op woensdag 16 januari 2019 vond een herdenkingsbijeenkomst en kranslegging, bij het reddingmonument plaats, georganiseerd door de KNRM Hoek van Holland en het reddingmuseum "President Jan Lels" . Negentig jaar geleden verging de reddingboot "Prins der Nederlanden"  tijdens een reddingactie op de Maasvlakte waarbij de gehele bemanning om het leven kwam.




                                          Stoomreddingboot PRINS DER NEDERLANDEN.



Herdenking omgekomen reddingbootbemanning in Hoek van Holland

Tijdens een reddingactie op de Maasvlakte bij Hoek van Holland op 16 januari 1929 kapseisde de stoomreddingboot Prins der Nederlanden. Acht Hoekse redders kwamen daarbij om het leven. Deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij wordt op 16 januari 2019, 90 jaar na de ramp, herdacht. Door de reddingbootbemanning van Hoek van Holland en door het Hoekse Reddingmuseum worden kransen gelegd bij het reddersmonument dat na de ramp in Hoek van Holland werd geplaatst.
De stoomreddingboot Prins der Nederlanden werd op 16 januari 1929 gealarmeerd voor het Letlandse stoomschip Valka, dat in slecht weer op de Maasvlakte verdaagde. De reddingboot voer uit met een achtkoppige bemanningen en slaagde erin door de zware branding de Valka te bereiken.
Na middernacht waagde schipper Van der Klooster enkele pogingen om langszij te gaan en de 25 schipbreukelingen van boord te halen. De eerste twee pogingen mislukten en toen de reddingboot rondging om een derde poging te wagen, sloeg het noodlot toe. De reddingboot sloeg om en de bemanning raakte te water. De bemanning van de Valka kon niets uitrichten, maar meldde het ongeval wel, waarop vanuit Stellendam een tweede reddingboot zee koos. De reddingboot Koningin Wilhelmina van Stellendam slaagde er niet in hun Hoekse collega redders te redden. Wel wisten zij de bemanning van de Valka van boord te halen.

Door de ramp bleven zeven weduwen en 35 kinderen achter zonder kostwinner. Dankzij een inzamelingsactie werd echter het Helden der Zeefonds Prins der Nederlanden gesticht waaruit de nabestaanden konden worden onderhouden. Het fonds bestaat nog altijd om bij dergelijke rampen financieel te kunnen bijspringen. Gelukkig zijn ongelukken met reddingboten zeldzaam geworden

                                                                                                                                                       (Persbericht KNRM HvH)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten